Cum să îți încarci telefonul ca să nu se mai descarce așa repede

Dacă putem fi de acord asupra unui lucru, acela este că bateriile smartphone-urilor sunt execrabile dacă le comparăm cu cele ale telefoanelor de tip cărămidă de pe vremuri.

De prea multe ori, bateria telefonului este aproape de moarte seara târziu, înainte de a ne culca.

Există un mit conform căruia încărcarea în tranșe a telefonului ar putea distruge bateria și că varianta mai bună este să îl încărcăm când este aproape descărcat.

Conform Battery University, bateriile litiu-ion din smartphone-urile noastre sunt mai sensibile la stres. Iar acest stres are același efect asupra bateriilor cum are și pentru oameni – le scade durata de viață.

Battery University recomandă să nu îți mai lași telefonul la încărcat odată ce a ajuns la 100%. Dacă îl lași, el va rămâne într-o stare de înaltă tensiune, care îi slăbește structura chimică interioară.

Menținerea telefonului la încărcat când bateria lui este deja la 100% este ca și cum ai continua să faci exerciții fizice pentru ore întregi. Odată scos, efectul este ca al unei pauze de relaxare a mușchilor după un antrenament intens.

De asemenea, este recomandat să nu îți lași telefonul la încărcat până când acesta ajunge la nivelul maxim, decât dacă este absolută nevoie.

Explicația este că un voltaj înalt stresează bateria și o uzează în mod inutil. O posibilă soluție este să îți încarci telefonul în doze mici pe parcursul zilei, atunci când crezi că are nevoie.

Nu în ultimul rând, este important să îți amintești că bateriile smartphone-urilor sunt sensibile la căldură. Tocmai de aceea, telefonul se încălzește rapid când îl încarci.

Dacă observi acest lucru, este bine să îți scoți telefonul din carcasa protectoare și să îl lași să se răcorească.

De asemenea, ori de câte ori te afli afară cu telefonul, caută să îl ții ferit de soare. În acest fel, vei proteja și mai bine sănătatea bateriei lui.

 

De ce ți se descarcă telefonul mai repede decât te aștepți

Probabil că nu o dată ți s-a întâmplat să îți încarci telefonul, ca mai apoi să te plângi că deja nu mai are baterie. Acest lucru se întâmplă din cauza legii a doua a termodinamicii, care spune că oricând se desfășoară un proces, se pierde o cantitate de energie care nu poate fi recuperată apoi.

 

Astfel, oricând bateria telefonului tău se încarcă sau se descarcă, se pierde puțină energie – cu alte cuvinte, se mai duce puțin din capacitatea bateriei, fără speranța de recuperare.

Dacă vrei să ai o imagine mai plastică asupra acestui proces, te poți gândi la următorul exemplu. Gândește-te că vrei să transferi apă dintr-un pahar în celălalt. Folosirea bateriei este reprezentată de golirea apei dintr-un pahar în celălalt, pe când încărcarea este reprezentată de vărsarea apei înapoi în paharul inițial.

 

Chiar dacă ești atent să nu sară vreun strop pe lângă, întotdeauna va rămâne puțină apă într-un pahar. Similar, când încarci un telefon de sute sau de mii de ori pe perioada a doi-trei ani, micile pierderi se vor acumula.

Așa cum apa din pahare dispare încet, dar sigur, pentru a încărca o baterie e nevoie de mai multă energie decât ar putea aceasta să stocheze. Cu cât folosești mai mult o baterie, cu atât ea se epuizează mai repede, până în punctul în care nu va mai funcționa deloc.

Oamenii de știință caută să echilibreze acest ciclu de încărcare și descărcare, astfel încât să nu se piardă atât de multă energie în proces, dar nici chiar ei nu pot sta în calea celei de-a doua legi a termodinamicii.

 

x

Check Also

Horoscopul Zilei – luni 22 Ianuarie

O zi in care vоm putea găѕі ușоr mеtоdе să nе еxрrіmăm și ѕă satisfacem ...